måndag 14 juni 2010

10 reasons to love Finland, Part 3

Jämställdhet är ett ständigt aktuellt ämne, och något som definieras och tolkas väldigt olika av olika människor. Jag tänker inte heller försöka mig på att göra några definitioner här, det är min blogg alldeles för lättsam för .-). Perfekt lär det väl aldrig bli någonstans, och så länge man definierar begreppen i termer av jämlikhet och millimeterrättvisa kommer väl ingen att vara riktigt nöjd.
Måste ändå kort och gott få säga att jag är väldigt stolt över mitt hemland när det gäller dessa frågor. Kanske har jag fel, men jag upplever att det tjafsas mindre om jämställdhet i Finland än i Sverige... Vem vet, kanske har det något att göra med att Finland var det första landet i Norden som lagstiftade om kvinnors lika rösträtt (1906 -innan landet ens var självständigt) och Sverige faktiskt var det sista av de nordiska länderna att ta detta viktiga steg drygt 15 år senare.
Vad man än tycker om personerna i fråga och deras politiska/religiösa ställningstaganden så tycker jag det är värt en applåd att vi nu i Finland har en kvinnlig president, kvinnlig statsminister och en kvinnlig biskop... Det finns mycket girlpower i Finland!

2 kommentarer:

  1. Men Iltalehti lär ha haft nåt bottennapp med blivande statsministerns rumpa i fokus på bild och kommentarer om hennes kvaliteter som älskarinna. Hmm... mycket har man ju hört om både Vanhanens och Kanervas märkliga beteenden, men inte är det ju "journalisterna" som skapat innehållet där inte. Nå, vår jämställdhetsminister påtalade ju artikeln tack och lov... Nog finns det jobb på den här fronten alltid.

    SvaraRadera
  2. Låg, lägre, Iltalehti! Vissa saker är sig alltid lika...

    SvaraRadera