fredag 22 april 2011

Men ingen spätta, väl?

Nu ska jag passa på och späda på mina finlandssvenska vänners uppfattning att man inte kan stava i det västra grannlandet... Det är kanske delvis en fördom, men ändå... Jag måste medge att vi alltsom oftast förvånas/förfasas över underlig stavning både i butiker och reklamutskick, och i värsta fall, även grammatiska fel i brev från barnens lärare (dock inte deras klassföreståndare, märk väl! Så inte fel personer tar åt sig :-) ).

Vi får helt enkelt konstatera att en minoritet vaktar och värnar om sitt språk på ett helt annat sätt än en majoritet gör. Jag tycker ju att det är katastrofalt att språket misshandlas på detta vis, men har snabbt insett att man här tycker att det faktiskt inte är så noga. Så olika kan det vara.

1 kommentar:

  1. Fasa! Men sen så ser man ju nog massor med grava missar här också. Det beror kanske snarare på översättningsgrodor då finsk reklam och information i all hast ska ges på svenska. Har nog många gånger undrat ifall svenskarna alls skulle förstå en del av texterna. Själv kan man ju ibland bara förstå genom att tänka på finskans satsbyggnad...

    SvaraRadera