lördag 8 maj 2010

10 reasons to love Finland, part 2


Finland delar som enda land i världen ut en moderskapsförpackning till alla blivande mammor. Någon jämställdhetspolis kommer nog att skrika nu och säga att det borde heta föräldraförpackning, men så heter det inte. Get over it...
Men visst är det fantastiskt att varje liten finländare som föds har möjlighet att få en uppsättning fina kläder och andra tillbehör från staten. Man kan som förälder välja att ta pengarna istället, om man inte har behov av kläderna, men de allra flesta väljer nog lådan. När jag väntade mitt första barn hade vi andra småbarn i släkten och jag fick väldigt mycket kläder den vägen. Den gången valde jag pengarna, 700 mark på den tiden, och satsade dem på en begagnad barnvagn istället.

Bilden ovan kommer från FPA (motsvarande Försäkringskassan), och här kommer ett citat från Vasabladet den 23 april i år:

"Mera eko i vårens mammalåda
Moderskapsförpackningens ekologiska nyhet är i år tvättbara bh-skydd. Förpackningen innehåller också i år tygblöjor och en del av textilierna är tillverkade av eko- och återvinningsmaterial.
Distributionen av den nya moderskapsförpackningen kommer i gång i mitten av maj när den tidigare förpackningen tar slut. Den nya "mammalådan" är aningen mer ekologisk än föregångaren.
Det ekologiska värderingarna återspeglas också i att overalltyget, som är polyester, till 47 procent är tillverkat av återvinningsmaterial.
Den ljusa overallen med en ljusgrå elefant som dekoration har foder i bomullstrikå. Med overallen följer varmfodrade vantar och tossor. Den varmfordrade mössan har i år ersatts av en naturvit yllemössa.
På allmän begäran finns en lätt vadderad overall, som i fjol ersattes av en yllesparkdräkt, åter med i förpackningen. Den omtyckta yllesparkdräkten finns kvar, men nu i grå version som matchar overallen.
Förpackningen innehåller också bodydräkter, sparkbyxor, en mysdräkt, mössor, en varm overall, vantar, strumpor, en badhandduk, ett underlakan, ett påslakan, ett sängtäcke, ett täcke som kan omvandlas till sovpåse, två set tygblöjor med blöjbyxor, vikblöjor i gasväv, en madrass, haklapp, badtermometer, hårborste, leksak, pekbok, nagelsax, dambindor och kondomer.
Produktsäkerheten är testad före distributionen.
Moderskapsförpackningen, liksom alla andra FPA:s familjeförmåner, kan sökas på e-tjänsten dit man loggar in med sina nätbankskoder."

Den mycket stadiga lådan som allting levereras i innehöll åtminstone tidigare även en madrass, och kunde om man klädde den med tyg användas som första säng till babyn...lite kul tycker jag :-).

Notera att detta alltså inte är en allmosa till särskilt utsatta, utan något som ALLA finländare får ta del av!
Heja Finland!!!

3 kommentarer:

 1. Bättre heja på FPA än på de finska Lejonen, hehe... Vi som bor här ser ju inte alltid det fina med detta land; gräset är ju som känt alltid grönare på andra sidan.

  Men vi kommer nog att ta lådan en gång till, även om det blir en del dubbeluppsättningar. Vinterkläderna är snyggare än 2006-års låda som vi fick senast och förresten gav jag overallen till något ryskt barnhem i fjol.

  SvaraRadera
 2. Hehe... tur att jag är totalt ointresserad av sport!
  Jo, gräset är ju alltid grönare på andra sidan häcken -eller pölen! Man kan ju fråga sig varför jag bor här när nu Finland är så fantastiskt :-).
  Skämt åsido, när jag är klar med den här serien så blir det nog en följetong om Sverige oxå, tror jag...

  SvaraRadera
 3. Det ser jag fram emot... liksom uppdateringen om huset (följande inlägg)...

  SvaraRadera